Οι εννιά στις δέκα πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διδύκτιο είναι ψέμματα ή μισές αλήθειες. Η καταγραφή τους βοηθάει στον έλεγχο και στο ξεσκαρτάρισμα.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς σε Μπαρόζο - Μέρκελ: "Σώστε μας από την Τρόικα"

Η Τρόικα επέστρεψε χθες με νέες απαιτήσεις για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό κράτησε μόλις μισή ώρα. Ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει τώρα να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση στο πολιτικό επίπεδο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδωσε... χαριτολογώντας μια ημέρα άδεια στην Τρόικα προκειμένου να έχει χρόνο για διεθνείς επαφές.

Ο κύκλος των ευρωπαϊκών επαφών θα ανοίξει σήμερα με τηλεφωνική επικοινωνία του κ.Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ εντός της εβδομάδας θα μιλήσει με την Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Μέσα από την ευρωπαϊκή παρέμβαση ο πρωθυπουργός αναζητεί την άρση του αδιεξόδου που εξακολουθεί να υφίσταται στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στους ευρωπαίους εταίρους ο κ. Σαμαράς θα διαμηνύσει ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια της κυβέρνησης για μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η διελκυστίνδα με την Τρόικα που αμφισβητεί τμήμα του πακέτου μέτρων.

Ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται την Πέμπτη στο Παρίσι προκειμένου να είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τα 120 χρόνια από την ίδρυση της International Herald Tribune. Αν και δεν προβλέπονται συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τη γαλλική ηγεσία, το Μέγαρο Μαξίμου έδινε μεγάλη σημασία στην παρουσία του κ. Σαμαρά στην εκδήλωση λέγοντας ότι αποτελεί απόδειξη για τα θετικά βήματα που γίνονται για την ανάκτηση της ελληνικής αξιοπιστίας.

Παιχνίδι καθυστερήσεων

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το παιχνίδι των καθυστερήσεων που παίζει η Τρόικα και φοβούνται ότι αν αυτό συνεχιστεί η ελληνική πλευρά δεν θα προλάβει τις ημερομηνίες και δεν μπορέσει να πάρει τη νέα δόση. Η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει συμφωνία ως το Σαββατοκύριακο ώστε να ψηφιστούν τα μέτρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.

Για την κυβέρνηση είναι πλέον σαφές ότι πίσω από τις καθυστερήσεις κρύβεται η παρασκηνιακή σύγκρουση ΔΝΤ-Γερμανίας σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος. Το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και επιδιώκει να αποχωρήσει από την Ελλάδα αν δεν γίνει νέο, γενναίο, κούρεμα του χρέους. Η Γερμανία θέλει να συνεχιστεί το πρόγραμμα στην Ελλάδα όπως έχει ξεκινήσει, με τα γνωστά μέτρα και τη σταδιακή δανειοδότηση και δεν θέλει να ακούσει για νέο κούρεμα σε ομόλογα που βρίσκονται πλέον όχι σε χέρια ιδιωτών αλλά στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Τα όχι της Τρόικα

Οι Τροϊκανοί αφού μελέτησαν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς απέρριψαν πολλά από αυτά. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη η απόρριψη των Τροϊκανών αφορούσε μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ που σχετίζονταν με την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και άλλες δαπάνες υπουργείων που δεν φάνηκαν πειστικές στους ελεγκτές. Σύμφωνα με άλλες πηγές, από την πλευρά της Τρόικα διατυπώνονται επιφυλάξεις για 4 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από περικοπή δημοσίων δαπανών.

Οι επιφυλάξεις της Τρόικα αφορούν:
  1. Την εξαίρεση των συνταξιούχων του ΟΓΑ από την περικοπή των δώρων στις συντάξεις
  2. Τη μη πρόβλεψη απολύσεων
  3. Τις περικοπές σε υπουργεία που δεν προέρχονται από μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων
  4. Το πλαφόν των 1.000 ευρώ που έβαλε η ελληνική πλευρά ως όριο για τις περικοπές
  5. Τα φορολογικά μέτρα που μεγάλωσαν εξαιρετικά ενώ η Τρόικα ζητάει μείωση φόρων και αύξηση περικοπών
Οι καθυστερήσεις εκ μέρους της Τρόικα αναζωπυρώνουν την ανησυχία της κυβέρνησης ότι το ΔΝΤ προσπαθεί να κωλυσιεργήσει ώστε να μη ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα και να μην υπάρξει έκθεση για την ελληνική οικονομία πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

 
http://gianniotis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου