Οι εννιά στις δέκα πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διδύκτιο είναι ψέμματα ή μισές αλήθειες. Η καταγραφή τους βοηθάει στον έλεγχο και στο ξεσκαρτάρισμα.

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

H Tουρκία, η Αίγυπτος και το Ιράν ξεχνούν επιδεικτικά την ΑΟΖ της Παλαιστίνης


AOZ της Παλαιστίνης Εμείς οι Ελληνες είμαστε πολύ της “θεωρίας” για το λόγο αυτό και στη πράξη δέν έχουμε πολλές επιτυχίες. Αυτό αφορά και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στο θέμα της ΑΟΖ που είναι για γέλια και για κλάμματα. Στα ΜΜΕ ακούστηκαν πολλοί “γεωστρατηγικοί αναλυτές” που επρότειναν ανακήρυξη της ΑΟΖ κομμάτι-κομμάτι με κάθε γειτονική χώρα. Εγώ ποτέ δεν συμφώνησα με αυτή την τακτική γιατί θα αποδεικνυόταν “πατάτα” και έτσι και έγινε. Σιγά να μη πέσω έξω με τα “ζαρζαβατικά” και τα “μοσχάρια τα σιτευτά…”
Ο κ. Αβραμόπουλος στη προσπάθεια του να γίνει κομμάτι-κομμάτι η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ έκανε επισκέψεις στην  Αλβανία, στην Ιταλία, στην Λιβύη και στην Αίγυπτο επιδεικνύοντας το απαράμιλλο χιούμορ της Ελληνικής διπλωματίας… Η Ελλάδα έφαγε πόρτα όπου πήγε ο κ.Αβραμόπουλος και μαζί της και όσοι επιμένουν στην ανακήρυξη της ΑΟΖ κομμάτι-κομμάτι. Φάγανε φόλα. Απέτυχαν. Ούτε παιδιά του δημοτικού δεν θα την πάταγαν έτσι.
Η Παλαιστίνη άν γίνει ανεξάρτητο κράτος, και ήδη η είσοδος της στον ΟΗΕ της δίνει μελλοντικά μια τέτοια ευκαιρία, δικαιούται να έχει την ΑΟΖ της και να αποκομίζει κέρδη απο αυτήν. Πότε όμως; Aν έχει υπογράψει το Νόμο της Θάλασσας του ΟΗΕ. Μπορεί όμως να έχει έσοδα ακόμη και όταν διοικητικά αποτελεί μέρος του Ισραήλ!
Τό ίδιο σκεπτικό αφορά την φερόμενη ως “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”, υπό την προυπόθεση ότι ένα απο τα δύο προαναφερθέντα συμβαίνουν. Ως γνωστό, η συγκεκριμένη αυτή κρατική οντότητα δεν φαίνεται να έχει επιλέξει ποιό απο τα δύο επιθυμεί, δηλαδή να ανεξαρτοποιηθεί ή να παραμείνει μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό καθιστά δύσκολη τη συμμετοχή της στην συγκομιδή των εσόδων απο υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ,  όπως αυτή ορίζεται απο το Νόμο της Θάλασσας. Στον χάρτη έχω σημειώσει τις ΑΟΖ της Παλαιστίνης και της ΤΔΒΚ σύμφωνα με το Νόμο της Θάλασσας τους ΟΗΕ. Οι διαχωριστικές γραμμές στις ΑΟΖ Ισραήλ και Κύπρου έχουν νόημα μόνο όταν υπάρχει ανεξαρτοποίηση της Παλαιστίνης και της ΤΔΒΚ αντίστοιχα, αλλοιώς ισχύει ο διαμοιρασμός των κερδών απο τις ΑΟΖ  στις επι μέρους κρατικές οντότητες με βάση τα ποσοστά αναλογίας που δικαιούνται στο σύνολο της περιοχής της ΑΟΖ, που επικαρπούται το κάθε κράτος.
Αλήθεια, τί χάρτη AOZ έχει καταθέσει η Κύπρος στον ΟΗΕ;
Ελπίζω αυτόν της φωτογραφίας (Cyprus-κίτρινη περιοχή και North Cyprus-πορτοκαλί περιοχή μαζί) αλλά δεν ορκίζομαι… Δεν ορκίζομαι λέμε.
Ενα άλλο σημείο που είναι ενδαφέρον, αφορά τη πολιτική θέση της Τουρκίας (μιας χώρας που δεν έχει υπογράψει το Νόμο της Θάλασσας) και του Ιράν και της Αιγύπτου (δύο χωρών που έχουν υπογράψει το Νόμο της Θάλασσας) απέναντι σε μια μελλοντική αναγνώριση της ΑΟΖ της Παλαιστίνης, Σιγή ιχθύος…
Ο κ.Ερντογάν επιθυμεί να έχει στις φανατασιώσεις του μεν τα σύνορα της Τουρκικής ΑΟΖ  κοινά με την ΑΟΖ του Ισραήλ αλλά μέσα σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνει την θέση της ΑΟΖ της Παλαιστίνης, για την οποία κόπτεται. Την ίδια υποκρισία για το θέμα εκτός απο το Ιράν και την Αίγυπτο, έχουν  καί όλα τα Αραβικά κράτη.
Yπενθυμίζω ότι,
  1. τα όρια της υφαλοκρηπίδας δίνουν μικρότερο χώρο στην Ελλάδα από ότι τα όρια της ΑΟΖ.
  2. τo κάθε κόμμα υποχρεούται να χαράξει τη δική του ΑΟΖ ανεξάρτητα απο τη χάραξη που θα κάνει η Ελληνκή Υδρογραφική Υπηρεσία.
  3. σε περίπτωση ανακήρυξης ΑΟΖ η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δικαιολογήσει τη στέρηση απο την Ελληνική ΑΟΖ περιοχών που ανήκουν στην Ελλάδα από διεθνείς συνθήκες που προυπάρχουν, κάτι που θα την βάλει στο στόχο μηνύσεων για εσχάτη προδοσία και θα της δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας.
Σημειώνετε, ότι γράφω; Μη γίνει ότι έγινε με τη συγκάλυψη απο κάποια κόμματα των “επιτυχιών” του ΓΑΠ, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (αυτό δεν ήταν ανακεφαλαιοποίηση αλλά κάτι άλλο…). Εντάξει;
Υπάρχει και κάτι ακόμη που δεν έχει ακουστεί ΠΟΤΕ στα ΜΜΕ της διαπλοκής.
Η Τουρκία άδειες έρευνας υδρογονανθράκων μπορεί να δίνει, ΑΟΖ όμως δεν μπορεί να κηρύξει γιατί δεν έχει υπογράψει το Νόμο της Θάλασσας του ΟΗΕ, στον οποίο και μόνο ορίζεται ακριβώς τί είναι ΑΟΖ.
Τόσο απλά. Συνελόντι ειπείν, “Aν θέλει η Τουρκία ας ανακηρύξει την ΑΟΖ της και ας το κάνει και πρώτη! Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Aλλά, η Τουρκία πρέπει να θυμάται ότι ο ορισμός της ΑΟΖ δεν είναι Τουρκική πατέντα. Ο όρος ΑΟΖ είναι μιά έννοια που ορίζεται μέσα σε ένα Διεθνή Νόμο, που δεν σέβεται και δεν έχει υπογράψει. Σε αυτή τη περίπτωση, η Tουρκία ή σέβεται το Νόμο της Θάλασσας υπογράφοντάς τον και μιλάει για ανακήρυξη της ΑΟΖ της… ή χτίζει μόνη της σπίτια στην άμμο και οδηγείται στη διεθνή απομόνωση.  Το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Εκτός αυτού, η Ρωσία τα έχει βρεί με την Αμερική…”
Tόσα χρόνια επί ποιάς βάσης μιλάνε τα υπ.Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας;
Αν μιλάνε με βάση την υφαλοκρηπίδα και αυτή ακόμη, αποκτά νέο νόημα στον Νόμο της Θάλασσας του ΟΗΕ από εκείνο που ίσχυε παλαιότερα. Η υφαλοκρηπίδα μάλιστα αποδίδει μικρότερο ζωτικό χώρο στην Ελλάδα απο εκείνο της ΑΟΖ.
Ακόμη συζητάνε με βάση την υφαλοκρηπίδα η Ελλάδα με τη Τουρκία; Kαταλαβαίνετε τι λέω;
Μήπως η Ελλάδα και η Τουρκία πάνε με περίεργες κρυφές διακρατικές συμφωνίες ή και νέους νόμους να περάσουν άλλους “ορισμούς” για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα απο αυτούς που περιφραστικά καθορίζονται μέσα στο Νόμο της Θάλασσας;
Θα έλεγα “ναί” και αυτό σε βάθος χρόνου θα φανεί και επίσημα. Αξέχαστη στους Ελληνες πολίτες είναι η επί δεκαετίες γνωστή “προτροπή” των ΗΠΑ πρός την Ελλάδα. “Βρείτε τα με τη Τουρκία” έλεγαν και να η Ελλάδα αγόραζε όπλα και οι πολιτικοί εκατέρωθεν του Αιγαίου έκαναν περιουσίες. Αποτέλεσμα ο Ελληνικός Δούρειος Ιππος στα θεμέλια της Ευρωζώνης και η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, μιας χώρας που δεν παράγει τίποτα με ένα σάπιο πολτικό σύστημα που βρωμάει απο μίλια μακρυά.
Θεωρώ εκ του πονηρού και μεγάλο θεατρινισμό την επιθυμία της Ελληνικής κυβέρνησης να περάσει ειδικό νόμο για την ΑΟΖ απο την Ελληνική Βουλή, αφού ο Νόμος της Θάλασσας έχει επικυρωθεί απο το 2008! Η ανακήρυξη της ΑΟΖ απαιτεί μόνο ένα ΦΕΚ και ένας χάρτης της ΑΟΖ να σταλούν στο ειδικό γραφείο για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, που είναι στον ΟΗΕ.
Τι λέγανε τόσο καιρό οι χαραμοφάηδες… Χμμμ. Να πάνε σε γιατρό να τους κοιτάξει τις αμυγδαλές, οι κοπρίτες…
Η ανακήρυξη μιας ΑΟΖ δεν γίνεται “υποκειμενικά” αλλά βάσει του Νόμου της Θάλασσας του ΟΗΕ και με σεβασμό στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί. Σημειώστε, ότι η Λιβύη, η Αίγυπτος και το Ιράν έχουν υπογράψει το Νόμο της Θάλασσας στον οποίο δίνεται και ο σαφής ορισμός της ΑΟΖ, η Τουρκία όχι. Αυτό το έχει “ξεχάσει” ο υπ. Εξωτερικών Αβραμόπουλος.
Είναι λυπηρό αυτή τη κρίσιμη περίοδο στο υπ. Εξωτερικών να είναι ο πλέον αποτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, ο Αβραμόπουλος ο επονομαζόμενος και ως κ.Τίποτα, αφού απο όπου πέρασε δεν έκανε τίποτα.
Τον πραγματικό χάρτη της Ελληνικής ΑΟΖ (με μπλέ χρώμα) μπορείτε να τον δείτε εδώ. Για να μη σας δουλεύουν, διαβάστε όλα τα άρθρα που περιέχονται εδώ.
Εχω ακούσει πώς οι Τούρκοι όταν χάνουν το παραδέχονται…

 www.zcode-gr.blogspot.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου